Muhtarlara Bilgilendirme Toplantısı

18 Nisan 2014 Cuma 14:29
BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE İLGİLİ OLARAK, İLÇEMİZ MAHALLE MUHTARLARIYLA TOPLANTI YAPILDI.

Yeni Büyükşehir Yasası ile ilgili özellikle kapatılan mahalle statüsüne geçen köylerin durumları ile ilgili Merkez’e bağlı köy muhtarlarını bilgilendirmek amacı ile toplantı düzenledi. Mehmet Akif Kültür Merkezi Salonu’nda  gerçekleştirilen toplantıya İlçe Kaymakamı Yaşar Aksanyar, Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan ,Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, Orman İşletme Müdürleri, Milli Eğitim, Tarım İlçe müdürü, Müftü, Tapu, Nüfus ve Tüm Daire Amirleri  Mahalle (köy) muhtarları katıldı.

Mal Müdürü Muğdat Enterili ve Kaymakamlık yazı işleri Müdürü Fikri Conker, Köy arazileri ve 2 B’ler hakkında bilgilendirme yaptılar.

Bundan sonra;

· Büyükşehir Kapsamına alınan ilçelerin nazım imar planları, Büyükşehir Belediye meclisi tarafından yapılacak,
· Uygulama imar planları ve 18. madde uygulamaları, Büyükşehir Belediye meclisi tarafından onaylanacak.
· Büyükşehir sınırları içerisinde (ilçe merkezleri dahil) toplu taşıma hizmetleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak.
· Mahalleleri ilçe merkezine bağlayan yolların (köy yollarının) yapım, bakım, temizlik, karla mücadele görevleri Büyükşehir’e geçiyor.
· Büyükşehir'e yeni bağlanan ilçelerdeki; yolcu ve yük terminalleri, kapalı ve açık otoparklar, mezarlık ve defin hizmetleri, toptancı hal ve mezbaha işleri ile temizlik hizmetleri ve adres numaralandırmaya ilişkin görevler meclis kararı ile ilçe belediyelerine devredilebiliyor.

· Su ve Kanalizasyon hizmetleri Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) tarafından yürütülecek.
· Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım ve hizmetlerinin etkin olarak yapılması, izlenmesi ve koordinasyonu, acil çağrı, afet ve acil yardım hizmetlerinin koordinasyonu ve yürütülmesi, ilin tanıtımı, gerektiğinde merkezi idarenin taşrada yapacağı yatırımların yapılması ve koordine edilmesi, temsil, tören, ödüllendirme ve protokol hizmetlerinin yürütülmesi, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik edilmesi ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmek üzere valiye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulmuştur.

· İldeki kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülmesi gereken yatırım ve hizmetlerin aksadığının ve bu durumun halkın sağlığı, huzur ve esenliği ile kamu düzeni ve güvenliğini olumsuz etkilediğinin vali veya ilgili bakanlığınca tespit edilmesi durumunda, vali uygun süre vererek hizmet ve yatırımın gerçekleştirilmesini ister. Hizmet ve yatırımın verilen sürede gerçekleşmemesi halinde, vali söz konusu yatırım ve hizmetin ildeki diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmesini isteyebileceği gibi yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı aracılığıyla da yerine getirebilir. Yapılan veya yapılacak harcamalar karşılığı tutarlar ilgili kurumun pay ve ödeneklerinden tahsis yapan kurum tarafından kesilerek İçişleri Bakanlığına veya hizmeti yerine getiren diğer kamu kurum ve kuruluşuna gönderilir.
· Tüm acil çağrıları karşılamak üzere büyükşehirlerde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı bünyesinde 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluyor.
· Mücavir alan ibareleri Büyükşehir Belediyesi Kanunu'ndan çıkartılıyor.
· Belediyelerin amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapabileceği kanunda düzenleniyor.
· İbadethane yapmak, bakım onarımını yapmak, görevi belediyelere veriliyor.
· Camilere ücretsiz ya da indirimli su verilebiliyor.
· Afet riski taşıyan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan binaları tahliye etmek ve yıkmak görevi ilçe belediyelerine veriliyor, ayrıca afet riski taşıyan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan binaları tahliye etmek ve yıkım konusunda ilçe belediyelerinin talepleri halinde her türlü desteği sağlamak, görevi büyükşehirlere veriliyor.
· Coğrafi ve kent bilgi sistemlerini kurmak, görevi yanında yeni kanun ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın uygun görüşü ile elektronik haberleşme altyapısını yapmak ve işletmek, görevi belediyelere veriliyor.
· Yurt içinde ve yurt dışında kamu ve özel kuruluşlar ile sivil toplum örgütleriyle ortak hizmet projesi harcamaları belediyenin giderleri arasında sayılıyor.
· Orman köylerinden mahalleye dönüşenlerin orman köyü vasfı ile daha önce kazanılmış hakları devam ediyor. Mera, yaylak ve kışlak gibi yerlerden yararlanmaya devam ederler.
· Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilecek
· Büyükşehir ve nüfusu 100.000'i geçen belediyelere kadın konuk evi açma zorunluluğu getiriliyor.

· Mahalleye dönüşen köylerdeki bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta ve bu gibi dükkanlar ruhsatlı sayılıyor

https://www.dursunbey.com/muhtarlara-bilgilendirme-toplantisi-h410920.html