Dursunbey'de Orman Ürünleri Sektörü'nün Geleceği

28 Mayıs 2013 Salı
Faruk BALCI

“Ahşap Teknolojisi Alanında CAD-CAM Uygulamalarının İncelenmesi” adlı Avrupa Birliği Projesi ile “Bu Okulda İş Var” adlı Güney Marmara Kalkınma Ajansı Projesinin sonuçlarının paylaşılması, Dursunbey ağaç sektörüne yeni vizyon oluşturulmasına katkıda bulunmak sebebiyle 16.05.2012 tarihinde, Dursunbey Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak düzenlediğimiz toplantıda ilçemizde faaliyette bulunan Orman Ürünleri Sanayiindeki temsilcilerimize bazı konularda tavsiyelerde bulunmuştuk. Bu toplantıda özetle:

“Klasik tip kereste imalatı artık sona ermektedir. Şu anda Dursunbey’deki yapılan imalat, genelde ağacın kenarlarını düzleyip kalas veya tahta halinde satışa sunmaktır. Hâlbuki ağaç sektöründe daha fazla gelir getirecek olan, ağacı işleyerek son müşteriye mamul madde halinde ulaştırmaktır. Bunun için Dursunbey’de büyük entegre tesislerin kurulması gerekmektedir. Tahminlerimize göre; yaklaşık 4-5 yıl içerisinde Dursunbey’de ağaç sektöründe ticaret ile uğraşan işletmelerin en az yarısının kapanması tahmin edilmektedir. Burada size göstermiş olduğumuz makineleri, bir işletmenin tek başına alabilmesi çok zordur. Sizler için tek çare birleşmektir. Buna, sizler kendi aranızda ve özellikle derneğinizin önderliğinde yapacak olduğunuz toplantılarda değerlendirip, karar vereceksiniz. Gelin birlik olun. Hem sizler, hem de Dursunbey kazansın.” demiştik ve üzerinden bir yıl geçti.

Geçen yıl “inşaatlar devam ettiği müddetçe bizim sektör ölmez” diyenler bir daha düşünsünler. İnşaat kalıbı olarak artık kereste değil, hazır kalıplar kullanılıyor. Pencereler plastikten yapılıyor. Kapılarda hazır üretime geçildi. Aslında hızla kan kaybediyorsunuz ve farkında da değilsiniz. Biz burada uzmanı olmadığımız bir alanda, ukalalık yapmıyoruz. İleride bu güzel ilçenin daha da büyümesini istiyoruz.

Sektörde düzenlenen fuarlar yeniliklerin takibi açısından çok önemlidir. Sadece Türkiye içerisindeki TÜYAP, değil dış fuarların da takip edilmesi gerekmektedir. “Uluslararası Orman ve Ağaç Ürünleri fuarı (LIGNA)” 6-10 Mayıs 2013 tarihleri arasında Almanya'nın Hannover kentinde düzenlendi. İlçemizden Milli Eğitim Şube Müdürü Faruk BALCI, Endüstri Meslek Lisesi Mobilya Teknolojisi Bölüm Şefi Yahya ALTINER, Dursunbey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Raif KURTARAN, Müdür Yardımcıları Muharrem MIDIROĞLU ve Erşan ÇAVDAR fuarda incelemelerde bulundular. Bu konuda ne yazık ki sektör temsilcileri fuarlara gereken önemi vermemektedir. Dünyada orman ürünlerin atık malzemesi de dâhil, her türlü ürünü değerlendiriliyor. Bizlerinde kaynak israfına artık dur dememiz gerekiyor.

Dursunbey’de kendini yenileme gayreti içinde olan 4-5 sektör temsilcisi dışında, herkes kaderine razı bir şekilde oturuyor. Bize bu konuda düşen görev sadece tavsiyeler ile yol göstermek olacaktır. Kendini yenileyemeyen kim olursa olsun gücünü kaybeder ve yok olur. Büyük işler başarmanın yolu birleşmektir. Birleşin ve yeni ortaklıklar ile farklı sahalarda üretim faaliyetlerine biran önce başlayın. Burada tek sorun her orman ürünleri patronunun bir koltukta oturma hevesidir. Herkes baş koltukta ben oturayım, ben patron olayım diye düşünürse başarıya ulaşamazsınız. Şirketleşip, profesyonel idareciler görevlendireceksiniz.

Dursunbey sürekli nüfusunu kaybediyor. İş sebebiyle göç hızlanmaya başladı. Bunu durdurabilecek olan tek çare sanayileşmek ve yeni iş sahaları açmak olacaktır. Bürokratından, sanayicisine, esnafına kadar herkese bu konuda bir görev düşüyor. Bu konuda ilçemize yön veren herkes en kısa sürede toplanıp çözüm yollarını aramalıdır. Orman ürünlerini israf etmeden ve mamül madde haline getirip, en kazançlı hale nasıl getirebiliriz? Sorusunun cevabını hızla bulmak zorundayız.

https://www.dursunbey.com/dursunbey-de-orman-urunleri-sektoru-nun-gelecegi-ky153.html