Demiryollarındaki Bina Hurdalığı!

01 Nisan 2011 Cuma
Mustafa GÜNDOĞAN

YETKİLİLERİN DİKKATİNE…

Türkiye’de 1980’li yıllara kadar ulaşım ve taşımacılık alanında birinci sırada olan demiryolları karayolları ağının gelişmesi nedeniyle 1985 yılından sonra demiryoluna olan rağbeti azaltmıştır. Ancak demiryolları hiçbir zaman önemini yitirmemiş, ekonomik ve güvenli ulaşım sistemiyle görevini yerine getirmeye çalışmıştır.  Bizim çocukluğumuzda demiryolları neredeyse herkesin geçim kaynağıydı.  Balıkesir-Dursunbey arası demiryolu ile 90 km.dir. Bu arada Çandır, Nusrat, Mezitler, Dada, Gazellidere ve Selimağa İstasyonları mevcuttur. 1970’li ve 1980’li yıllarda her bir istasyonda enaz 7-8 işçiden oluşan birer yol takımı mevcuttu. Yol takımı demiryollarının bakımını  yapıyorlardı. Bu saydığım istasyonların hepsi çalışıyordu. Şu anda Mezitler, Nusrat ve Gazellidere istasyonları çalışmaktadır.

Tabi demiryollarının tam kapasiteyle çalıştığı dönemlerde personel mevcudu fazla olduğundan her istasyona personelin kalabileceği binalar yapılmıştır. Ama günümüzde fazla personelin olmaması, çalışan istasyon sayısı yarı  yarıya azalması, çalışan istasyonlarda standardinazyon çalışmalarının yapılması neticesinde fazla personele gerek kalmayışı, emekli olanların yerine yenilerinin alınmaması istasyonlardaki binaların boş kalmasına sebep olmuştur.

Dursunbey ile Balıkesir arasında 6 tane istasyonun olduğunu söyledik. Tren ile geçenler de görürler her istasyonda en az 4’er 5’er tane betonarme konutların virane bir şekilde boş durduklarını görüyoruz. Hatta bazılarının kapı ve pencereleri tuğla ile örülmüş perişan bir şekilde adeta yıkılmayı bekliyorlar. Aslında vatandaşların vergileri ile yapılan bu binaların devlet tarafından bedeli karşılığı isteyenlere satılarak hem milli servetlerin heba olması önlenir, hem devlete gelir getirir, hemde TOKİ gibi vatandaşlarımızı ev sahibi yapar.

Gerçekten bu binaların durumunu görünce içim sızlıyor. Balıkesir-Dursunbey arası 90 km.de aşağı yukarı 20-24 adet bina demektir. Türkiye genelinde kaç tane olduğunu siz düşünün. Devlet kaynak yaratmak istiyorsa böyle durumları değerlendirmesi gerekiyor.

Mustafa GÜNDOĞAN

https://www.dursunbey.com/demiryollarindaki-bina-hurdaligi-ky33.html